София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Експерт за бомбените заплахи: На мен не ми звучи сериозно, по-скоро е искал да тества реакцията

''Прави впечатление, че авторът на вчерашните атаки се е подписал с Telegram канал''

12 сОбщество 230 Кристияна Стефанова

''Интернет предлага варианти за скриване на самоличността - VPN, proxy сървъри, анонимайзъри. Те помагат на хакерите да се скрият и да извършват престъпления. Всяко едно престъпление оставя следа и е въпрос на внимание и проследимост да разрешиш пъзела. Това заяви експертът по киберсигурност Любомир Тулев в ефира на Нова телевизия по повод множеството сигнали за бомби в училища в София, Варна и Бургас. 

''Най-вероятно извършителите на тези атаки са се скрили добре, но рано или късно ще бъде намерени. Адресатите до един са публични мейл провайдъри, а не корпоративни мейл адреси. Уебсайтовете на училищата приличат на изработени по труд и техника, нямат защита или филтри и се получават такива мейли", добави още той. 

По думите му прави впечатление, че авторът на вчерашните атаки се е подписал с Telegram канал. "Отворих го и видях, че е създаден на 26 март и се пише на английски. Има 7-8 публикации с бомбени заплахи към Македония, Гърция, Русия и България, като се посочват 4 града - София, Пловдив, Варна и Бургас. На мен не ми звучи сериозно, по-скоро е искал да тества реакцията. Първо защото твърди, че е поставил бомбени устройства във всички университети, а дори академичната общност не знае колко са те точно. Когато отправиш заплаха към толкова много институции в различни държави, не е сериозно", подчерта експертът.