София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

"Ел Би Булгарикум": Цените през февруари не бяха обосновани, но поевтиняването ще продължи

От днес държавната компания въвежда нови по-ниски цени на продуктите си, обяви Владимир Русев

4 мОбщество 265 Николай Парашкевов

Намалението на цените на Държавната млекопреработвателна компания в края на февруари не е било икономически обосновано към онзи момент.

Това заяви пред БНТ новият изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев.

В края на миналия месец предишното ръководство на компанията намали цените на сиренето и кашкавала с 30%, а на млякото - с между 5% и 10%.

Това доведе до отстраняване на бившия директор Николай Маринов заради съмнения в нарушения.

Последваха взаимни обвинения между Маринов и ДКК, която е принципал на "Ел Би Булгарикум".

Според новия директор намаленията от февруари не са били икономически обосновани, защото е купено голямо количество суровина на по-висока цена от пазарната.

В последствие новото ръководство е образувало работни групи, които са влезли в преговори с доставчиците и са успели да намалят цените до степен, така че поевтиняването на остане в сила и дори да продължи.

"Към 20 февруари това намаление не е било икономически обосновано. Към тази дата пазарната цена на кравето мляко е била на 1,09 лв. В същото време сме подписали за почти 6 млн. литра мляко на 1,50 лв-1,53 лв. Започнахме срещи с доставчиците на основните цени и външни услуги и успяхме да намалим цената на суровината, да намалим цената на останалите суровини и материали и към ден днешен е факт и новото намаление. Така че ние изготвихме икономическата обосновка и на намалението от 20 февруари.Надявам се това да е устойчива тенденция, въпреки че пазара е непредвидим", каза Русев.

От днес "Ел Би Булгарикум" въвежда нови по-ниски цени на продуктите си.

Килограм краве сирене струва 12,90, а килограм кашкавал - 15,90лв.