София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Елена Поптодорова за санкциите от САЩ: Това е знак от всички

По думите й България се е превърнала в риск от гледна точка на сигурността
32 сПолитика 289 Мирослав Митков

САЩ избраха политическо междучасие за обявяването на тези санкции по закона "Магнитски". Това е знак към всички. Колко пъти и как да ни се каже? Темата за корупцията и върховенството на закона се превърна в знаме. Годините на безнаказаност и наивното доверие от страна на ЕС и САЩ направиха още по-безогледни и арогантни хората, в чиито ръце са властовите решения и публичния ресурс. У нас законът е врата в полето.

Това заяви в интервю за Българското национално радио Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ по повод безпрецедентния ход от страна на Вашингтон, който предизвика невиждан скандал, след обявяването на тримата ударени от закона "Магнитски" българи - Пеевски, Божков и Илко Желязков. 

Според Поптодорова темата с корупцията у нас не е нов, но през последните години липсата на борба в тази посока и проблемите с върховенството на закона са нараснали геометрично. 

"Всички тези години на безнаказаност и много наивно доверие от страна на ЕС и САЩ направи още по-безогледни и арогантни хората, в чиито ръце са и властовите решения, и публичния ресурс. Тук в основата е този културен сблъсък - у нас законът е врата в полето, а в съседния свят, към който си мислим, че принадлежим, говори за върховенството на закона, на правото", посочи още Поптодорова. 

По думите й България се е превърнала в риск от гледна точка на сигурността и то не само в геополитически смисъл, а и риск за търговските отношения и всички решения, които се вземат в рамките на съюзническите формати. 

"Как се назначават главните прокурори у нас? Ако някой си мисли, че за САЩ, Венецианската комисия, Брюксел не е ясно какво и как се случва, това е заблуда. Но с всички препоръки, доклади и редакции нищо не се променя. Тези ключови назначения в системата би следвало да гарантират безпристрастност и независимост на съдебната система именно от изпълнителната власт. Бедата е, че това не се случва", коментира още бившият посланик.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!