София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЕМА: Действието на хлорохин и хидроксихлорохин при COVID-19 не е доказано

Те не трябва да се използват без рецепта и без лекарско наблюдение

ЕМА: Действието на хлорохин и хидроксихлорохин при COVID-19 не е доказано

Те не трябва да се използват без рецепта и без лекарско наблюдение

2 месецаЗдраве 258 Ивана Иванова


Хлорохин и хидроксихлорохин са две лекарства, разрешени понастоящем за лечение на малария и някои автоимунни заболявания. Те се изследват в световен мащаб за техния потенциал за лечение на коронавирус (COVID-19). Ефикасността при лечението на COVID-19 все още не е доказана в проучвания.

Много е важно пациентите и здравните специалисти да използват хлорохин и хидроксихлорохин само за диагнози, за които са разрешени за употреба или като част от клинични изпитвания или експериментално в случаи на спешност, като част от национални програми за лечение на COVID-19.

Както хлорохинът, така и хидроксихлорохинът имат сериозни странични ефекти, особено при високи дози или в комбинация с други лекарства. Те не трябва да се използват без рецепта и без лекарско наблюдение; рецептите не трябва да се дават извън индикациите, описани в кратката характеристика на медикаментите, освен при определяне на клинично изпитване или на национално съгласувани протоколи.

В момента се провеждат големи клинични изпитвания за генериране на достоверни данни, необходими за установяване на ефикасността и безопасността на хлорохин и хидроксихлорохин при лечението на COVID-19. Европейската агенция по лекарствата (ЕMA) приветства тези изпитвания, които ще дадат възможност на властите да дават надеждни съвети на здравните специалисти и пациенти, основани на солидни доказателства.

Като се има предвид това, с което се сблъскват здравните системи, за да спасят живота по време на пандемията COVID-19, някои държави, включително САЩ и Франция, въведоха строги протоколи, които позволяват експерименталната употреба на тези две лекарства при пациенти с тежки форми на COVID-19.

Хлорохинът и хидроксихлорохинът са жизненоважни лекарства за пациенти с автоимунни състояния като лупус. Важно е такива пациенти все още да могат да ги получат и да не се сблъскват с недостиг, причинен от презапасяване или употреба извън разрешените показания. В някои страни предписването на лекарствата е ограничено, за да се намали рискът от недостиг.

Експертите съветват да използвате хлорохин или хидроксихлорохин само ако са Ви предписани от лекар и той контролира Вашето лечение.