София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ЕМИЛИЯ КОВАЧЕВА РЕДОВНО Е РАБОТИЛА ПО 24 ЧАСА

АКУШЕРКАТА Е РАБОТИЛА ПО 240 ЧАСА МЕСЕЧНО

9 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Акушерката, нанесла побой над новородената Никол в столичната болница „Софиямед“ редовно е работила по 24 часа без почивка. Това показва предварителният доклад, направен от Агенция „Медицински одит“. В отделението по неонатология Емилия Ковачева е дала общо 240 часа смени месечно при разрешени 160.
Изпълнителният директор на Агенцията Златица Петрова коментира пред bTV, че това е свръхнатоварване за акушерката. Тя заяви още, че на месец Ковачева е имала между 6 и 7 такива денонощни смени. Законът гласи, че след дневно и нощно дежурство се полагат по два почивни дни на работник, но в „Софиямед“ той не се е спазвал.
Преди дни от лечебното заведение заявиха, че 24-часовите дежурства не са практика и се дават само по желание на здравното лице. По техни думи акушерката е давала такива два-три пъти тази година.
Какво още и защо остава скрито от медиите?
От доклада на „Медицински одит“ става ясно, че персоналът във въпросното отделение е недостатъчен.
Може ли натоварването и стресът да доведат до подобно агресивно деяние?
Припомняме, че вчера съдът реши да остави акушерката в ареста. Въпреки, че Ковачева твърди, че е невинна по случая с битото бебе, САС постанови, че има обосновано съмнение за опит за убийство.
По обвинението срещу акушерката може да бъде наложено наказание от 15 до 20 години лишаване на свобода, както и доживотна присъда без право на замяна.