София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ердоган иска Рияд „да си плати“ за убийството на Хашоги

ООН обвини принца ни без основания, твърди Саудитска Арабия

Ердоган иска Рияд „да си плати“ за убийството на Хашоги

ООН обвини принца ни без основания, твърди Саудитска Арабия

11 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


Рияд трябва да „плати цената“ за извънсъдебната разправа с поданика си - кореспондента на The Washington Post Джамал Хашоги.

Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод доклада на ООН от сряда за връзката на наследния принц на Саудитска арабия с убийството на журналиста в Генералното консулство на кралството в Инстабул.

„В доклада на ООН недвусмислено се казва, че саудитите са определено виновни и те сами си го знаят“, каза турският държавен глава.

Според Ердоган в доклада се говори за неправилната реакция на властите в Рияд на „думите и изявленията“ на Анкара по време на разследването.

„Така че, време е да си платят сметката. И те ще си понесат отговорността за случилото се“, категоричен бе президентът на Турция.

Саудитска арабия обаче отхвърля 100-страничния доклад на ООН, според който наследният принц и реалният ръководител на кралството е свързан с убийството и трябва да бъде разследван на международно ниво.

„Докладът съдържа очевидните за всеки протоворечия и безоснователни обвинения“, заявиха от МВнР на Саудитска Арабия след излезлия в сряда доклад.