София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ердоган ратифицира законопроекта, който снема имунитета на депутатите

Иска да подведе под отговорност прокюрдската формация ДПН

17:38 ч. 08.06.2016 г.Политика 6

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ратифицира законопроекта, който снема имунитета на депутатите срещу съдебно преследване. Промените бяха одобрени от Меджлиса на 20-ти май с гласовете на 376 депутати. Законът ще влезе в сила веднага, щом бъде обнародван в държавен вестник.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закона за лишаване на депутатите от имунитета им като по този начин отвари път за съдебно преследване и вероятното отстраняване на някои от тях от местата им в парламента.
Ердоган обвини прокюрдската формация Демократична партия на народите (ДПН), която е третата сила в парламента, че е политическо крило на въоръжените бойци от ПКК и настоява те да бъдат подведени под съдебна отговорност.  
 
Селахеттин Демирташ, лидер на ДПН отговори, че този закон е противоконституционен. "Правото ни на обжалване и защита беше отнето. По пътя към диктаторския режим, към който вървим, няма да допуснем да станем част от процеса, който президентът Ердоган желае".
 
Анализаторите виждат в законопроекта конституционната промяна, която ще даде възможност и ще улесни усилията на Ердоган за по-големи президентски правомощия, отбелязва Ройтерс. Освен това той може да доведе до разпалване на напрежението между кюрдските бунтовници и държавата. След като законопроектът бъде обнародван, от защита пред съда ще се лишат 138 депутати, към които от прокуратурата са отправени общо 677 искания за снемане на имунитета.