София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ердоган се готви за първа молитва в "Света София" на 24 юли

Тогава ще бъдат отворен и храмът, който вече е джамия

Ердоган се готви за първа молитва в "Света София" на 24 юли

Тогава ще бъдат отворен и храмът, който вече е джамия

1 мПолитика 716 Ивана Иванова


Първото поклонение на мюсюлманите в Света София в Истанбул след промяна на статута й ще се проведе на 24 юли, петък. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган веднага след подписването на указа, според който музеят отново се превърна в джамия. В петък Държавният съвет отмени решението на първия президент на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк от 1934 г. за превръщането на Света София в музей. Световната общност разкритикува действията на турския лидер и изрази надежда, че Турция ще изпълни изцяло задълженията си, свързани със статута на Света София като обект на ЮНЕСКО, пише руският вестник “Независимая газета“

„Планираме да отворим джамията Света София за молитва на 24 юли. Както при всички други джамии, вратите на Света София ще бъдат отворени за всички, включително турски граждани и туристи. Приканвам всички да уважават решенията, взети от съдебните и изпълнителните органи на Турция. Турция приема всякакво изразяване на мнения по въпроса за Света София, с изключение на тези, които имат за цел да нарушат независимостта на страната“, цитира думите на Ердоган турският телевизионен канал NTV. Президентът добави още, че входът в Света София ще бъде свободен. Обяснявайки своя указ, Ердоган подчерта: „Това е суверенното право на страната в отговор на желанието на турския народ. Когато решавахме връщането на Света София като джамия, ние не се интересувахме какво казват другите, а по-скоро се съсредоточихме върху това, което ни подхожда и какво искат нашите хора, както правехме в Сирия, Либия и в много ситуации. Ще продължим да следваме пътя на изграждането на силна и голяма Турция. "

Веднага след обявяването на Света София за джамия на 10 юли, за първи път от 1934 г., от минаретата му е прозвучал азан - призив към мюсюлманите за молитва. Множество мюсюлмани тогава са се събрали около бившата християнска църква и радостно са приветствали указа на президента на страната. Дошли са толкова много хора, че по-късно площадът пред катедралата според телевизионния канал Al Jazeera е трябвало да бъде затворен.