София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

ЕС иска от Лондон двумесечна отсрочка за ратифициране на търговската сделка

Временното споразумение изтича в края на февруари
пропускане
10 чПолитика 95 Мирослав Митков

Европейският съюз ще поиска от Великобритания да се съгласи на още два месеца за ратифициране на търговското споразумение с удължаване временното прилагане на сделката до 30 април.

Европейската комисия съобщи, че е одобрила предложение да потърси удължаване. Временното споразумение изтича в края на февруари.

Комисията поясни, че удължаването е необходимо, за да се гарантира, че споразумението е достъпно на всички 24 езика в ЕС при разглеждането му в Европейския парламент и в Европейския съвет.

Удължаването ще трябва да бъде одобрено от Великобритания в съвета за партньорство между двете страни, но не е ясно кога ще е следващата среща на съвета.

Бившият британски преговарящ Дейвид Фрост заяви пред парламентарна комисия, че знае за молбата на ЕС и добави, че не е ентусиазиран.

Без удължаване Европейският парламент планира да проведе специално заседание в края на февруари за гласуване на сделката.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!