София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

ЕС удължава безплатния роуминг до 2032 г

Премахването на таксите за роуминг е една от най-популярните реформи в ЕС

Потребителите на мобилни услуги в ЕС ще продължат да се радват на безплатен роуминг в цяла Европа за телефонни разговори и сърфиране в мрежата до 2032 г., се договориха преговарящите в четвъртък.

От 2017 г. премахването на таксите за роуминг е една от най-популярните реформи за потребителите в ЕС, което позволява на европейците да използват своите национални мобилни планове в цялата Общност без допълнителни разходи.

Според Европейската комисия използването на мобилни данни се е увеличило 17 пъти през лятото на 2019 г. в сравнение с лятото на 2016 г., преди тези разходи да бъдат премахнати.

Условията засягат всички 27 държави-членки на ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, но не и Великобритания, която окончателно спря да прилага правилата на ЕС от 1 януари.

Споразумението беше подновено след политическо споразумение между Европейския парламент и Словения, която в момента заема ротационното председателство на ЕС.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!