София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

ЕС завежда второ дело с искане за финансови санкции за мръсния въздух у нас

Това сподели министърът на околната среда и водите Емил Димитров
46 сПолитика 793 Боян Марков

Предстои завеждане на второ дело от съда на ЕС с искане за налагане на финансови санкции за процедурата по стойностите на фините прахови частици. Това стана ясно след отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров към депутата от ДПС Джевдет Чакъров по повод наказателната процедура срещу България в областта на околната среда, пише "Труд".

"От пълноправното членство на България в ЕС срещу страната са стартирани общо 102 наказателни процедури. От тях 83 са закити поради изпълнение на ангажиментите на страната и отстраняване на нарушенията", заяви Емил Димитров.

"Към настоящия момент висящи са все още 19 процедури, като от тях 11 са на етап официално уведомително писмо", допълни още той.

"Това е първият етап на досъдебната фаза на процедурите за нарушение. 6 от посочените процедури са за нетранспониране в срок на директиви на ЕС, като по една от тях вече сме докладвали на ЕК, че процесът на транспониране е приключил и очакваме закриване на процедурата", уточни министърът. 

"Съдебните производства пред съда на ЕС са все още висящи, като нямаме произнасяне към настоящия момент. По две наказателни процедури имаме постановени установителни решения от съда на ЕС", информира още Димитров.

"Следва да имате предвид, че процедурите, които се намират на най-напреднал етап и по които България вече е осъдена, са процедури, стартирали в периода на първите години след членството на България в ЕС и изискващи значително време и финансови средства за привеждане в съответствие с изискването на европейското законодателство", завърши министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!