София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Euronews: ЕС е притеснен от корупцията в България

През последните дни България беше разтресена от масови демонстрации

Euronews: ЕС е притеснен от корупцията в България

През последните дни България беше разтресена от масови демонстрации

20 сПолитика 5292 Боряна Райчева


През последните няколко дни България беше разтресена от масови демонстрации срещу корупцията. Президентът Румен Радев призова за оставката на правителството и главния прокурор.

От 10 години премиерът Бойко Борисов е на власт в страната. Опозицията твърди, че се е обградил с мрежа от олигарси.

Според депутата на Европейския парламент от социалистите цялата българска система на управление е развалена от злоупотреби:

Именно заради корупцията България остава най-бедната държава в Европейския съюз“, каза Елена Йончева. - В доклад на Европейския парламент преди три години се казва, че страна със 7 милиона жители се разграбват 11 милиарда евро всяка година. Трябва да направим нещо с това, а не само да говорим за това. Да видиш е малко - трябва да действаш“

Много европейски депутати критикуват България за нарушаване на върховенството на закона, заедно с Унгария и Полша. Но дисциплинарна процедура е въведена само срещу Будапеща и Варшава.

София не може да бъде поставена на едно и също ниво с тях, казва Борисов, член на същата партия:

Няма как“, казва Андрей Ковачев. - Нямаме абсолютно нищо общо с Полша или Унгария. Имаме пълна свобода. Ние не нарушаваме академичната свобода, както, например, за съжаление, в Будапеща и нейния университет. Всички тук са свободни да изразят мнението си срещу г-н Борисов, срещу правителството “.

Борисов, както и унгарският премиер Виктор Обран, са регистрирани в Европейската народна партия, най-голямата парламентарна фракция и мнозина я дискредитират.

Българският демократ предупреждава, че София може да създаде не по-малко проблеми за Брюксел и Страсбург:

"Европа, Европейският парламент трябва да се страхува, че България наистина ще се превърне в поредната Полша или Унгария", каза Радан Кънев. „Надявам се, че в Европа има активисти и, разбира се, български граждански активисти, които няма да търпят проблеми с такъв мащаб.“

Българската опозиция в Европейския парламент изисква ЕС да предприеме действия. В отговор председателят на Европейската комисия обяви създаването на механизъм за върховенство на закона, който предвижда подготовката на годишни доклади по този въпрос за всички страни членки.

Европейската фракция на левицата призова за бързи действия, докато ситуацията в България не стане необратима.

Източник: Euronews