София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ЕВРОПА НИ ОТПУСКА МАЛКО СРЕДСТВА ЗА ЩЕТИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЯТА

ДВЕ НАКАЗАТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ СА ОТКРИТИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ В СЕКТОР ВОДИ
7 годиниИкономика 27 Боряна Райчева

Щетите от наводненията у нас са в размер на повече от 311. млн. лв. Европейският съюз обаче ни отпуска едва 10 милиона и половина. Това заяви на пресконференция евродепутатът Ангел Джамбазки.

Оказа се, че финансовите средства за страната ни са такива, заради ненаправени нормативни промени, с които България да гони националните си интереси. 

 

311 милиона евро ни струва безотговорността на българските институции, като това са парите само за първите две наводнения. Щетите от следващите са в размер на над 74 млн. лв. За разлика от страната ни, съседна Сърбия, която не е член на ЕС, е получила 6 пъти повече средства за преодоляване на щетите от наводненията.

 

Оказа се, че срещу страната ни са тръгнали две наказателни процедури в сектор „Води" за невъвеждане на съответните директиви.

 

Според експертът Радослав Георгиев трябва да имаме общ план за управление на риска от наводнение. Важно е този план да не се бави, за да бъдат избегнати европейските санкции.

 

Въпросът, откъде ще се финансират дейностите по изпълнение на плана, остава неясен.

 

Според Карлос Контрера, който работи с Ангел Джамбазки в законодателната сфера на ЕС, промените, по които ще се работи за справяне с проблема с наводненията ще бъдат в няколко насоки:  незаконните строителства, незаконната сеч и промяна на закона за концесиите. 

 

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!