София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Г. Благоев: 35 700 лв. дарение на дядо Добри са отишли за завеси и покривки в "Св. Александър Невски"

Дядо Добри си остава недостижим
13 чЕвроком 5740

На 13-и февруари се навърши тъжната годишнина от кончината на дядо Добри. За съжаление никой не обърна внимание на това. Нямаше го в православните сайтове. Остава тягостното усещане, че този човек приживе получи толкова много адмирации. Това заяви в "Делници" водещият на "Памет без давност" Горан Благоев. 

Кой ли не отиде да се снима с него? Кой ли политик не отиде да се отърка в него. Три години по-късно, да почетоха го в Байлово, както си му е редът. Но църквата трябваше да направи повече, да припомни делото му. Дядо Добри е човек, когото трябва да следваме с делата си. За съжаление няма последователи. Той живееше като аскет в църковната къща "Св. Климент Охридски" в село Байлово, коментира още Благоев. 

Тивериополският епископ Тихон сподели за голямото дарение на дядо Добри от 35 700 лева, което е направил на катедралния храм "Св. Александър Невски". Дядо Добри го знаеха вече по това време. За какво са отишли тези пари? За завеси на храма и за покривки за светите олтари, посочи още водещият на "Памет без давност", който в понастоящем е и част от политическата група на "Републиканци за България. 

Едно е ти да си крупен бизнесмен и да дадеш 10, 20, 30% от това, което имаш. Друго е сам да нямаш и да ходиш и да събираш, счита още той.  

Дядо Добри си остава недостижим, за съжаление обаче виждаме, че в обществото няма желание да се следва този пример дори на една четвърт. Виждаме как един мастит министър-председател обикаля с джипката си, раздава държавни пари. Той също дарява, но получава ордени, почести. Дядо Добри какво получава? Освен, че го погребаха в байловската църква. Очевидно е многопластова личност, която тепърва ще бъде оценена. Той говореше много простичко, когато съм имал една единствена възможност да го интервюирам, спомня си Горан Благоев. 

Светецът от Байлово, както беше познат дядо Добри, почина на 103 годишна възраст на 13 февруари 2018 година. Още приживе той беше признат от мнозина за светец, който отдава живота си на вярата. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!