София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Габриел: България става член на общност, която пътува свободно

''Всички сме свидетели на момент, който е единствен, който е уникален, който е исторически''

11 дниПолитика 29 Кристияна Стефанова

Всички сме свидетели на момент, който е единствен, който е уникален, който е исторически. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

„Този момент е единствен, защото вярвам, че няма много моменти в живота на всеки един от нас, в който отбелязваме резултат постигнат вследствие на обединени усилия и много обща работа“, каза Габриел и благодари на всички участници в процеса.

„Този ден е и единствен, защото той ни казва, че България днес не е само наблюдател, но е около масата за дебатите за укрепнало и силно Шенгенско пространство, България задава посока и е добър пример. България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство“, заяви бившият външен министър.

Тя подчерта, че моментът е и исторически, защото показваме какво означава „сигурност чрез сътрудничество“. „Сътрудничество между държави членки и сътрудничество между екипи“, добави Габриел и благодари на Еврокомисията и на всички държави-членки, които са ни подкрепили.

„Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него. България става член на общност от милиони хора, които пътуват свободно. Това са ползи за бизнеса, туризма, културата“, заяви тя. /БГНЕС