София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Гешев: България е положителен модел на толерантност и уважение между хората

"Днес тук седят представители на 4 основни религии"


Главният прокурор Иван Гешев откри международна конференция на тема "Спрете речта на омразата". Конференцията е организирана от българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация.

"Напоследък, особено след агресията на Русия в Украйна, изглежда, че не се учим от историята си. За да не позволим тя да се повтори, трябват действия. Да не се повторят Холокостът, довел до смъртта на над 6 милиона евреи и представляващ опит да се унищожи една цяла нация, както и други форми на геноцид. И Холокостът, и другите зверства в историята са започнали с реч на омразата. Трябва, освен да говорим добри и правилни думи, да започнем да правим и добри дела, да работим активно срещу антидемократичните тенденции", заяви Гешев.

България е положителен модел на толерантност и уважение между хората. Днес тук седят представители на 4 основни религии. Тук са главни прокурори от цяла Европа, политици, представители на неправителствени организации и на академичната общност", добави още главният прокурор.