София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Гвоздейков: Ще пътуваме 3 часа с влак от София до Бургас до 2027 г.

Ще вдига 160 километра в час

10 дниОбщество 12 Иванина Игнатова

Високоскоростен влак от София до Бургас трябва да има до 2027 г. Ще вдига 160 километра в час и със спирките по различните гари ще взема разстоянието за 3 часа. Това каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред Нова телевизия. Според него така ще се подобри в пъти качеството на услугата и хората ще предпочетат да пътуват с влак вместо с кола.

Скоро ще получим 8 двуетажни влака, както и 35 едноетажни мотриси. Колкото и камери да сложим във влака, ако не осъзнаем, че не трябва да рушим, няма да се оправят нещата, каза още Георги Гвоздейков.

Националната транспортна схема не работи ефективно, затова свързаността между градовете не е добра, смята още министърът. Той обаче обясни, че ангажимент и на общините е да поддържа добрата транспортна връзка между различните градове.

Ще бъдат изградени зарядни станции за електромобили с европейски пари, стана ясно още от министъра на транспорта. Това ще се случи с финансиране от 90 млн. лв. Така с електромобил ще може без проблем да се стигне от София до Варна например, без колата да закъса заради липса на ток. Зарядните станции щели да са мощни и да зареждат бързо.

Снимка: БГНЕС