София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Хакерът целял разклащане на правителството или държавата

Това са двата възможни варианта според вицепремиера Томислав Дончев
пропускане

Хакерът целял разклащане на правителството или държавата

Това са двата възможни варианта според вицепремиера Томислав Дончев

10 месецаОбщество 39 Боряна Райчева


"Ако атаката е отвътре, тя цели да клати правителството, ако е отвън, целта е по-скоро да клати държавата.", това заяви пред  bTV вицепремиерът Томислав Дончев.
 
По думите на Дончев през годините са правени одити на всички критични системи, както и тестове, които да изпитват именно сигурността. Не трябвало да се забравя обаче, че по отношение на НАП, данните там не просто се събирали, ами и самата агенция предоставяла електронни услуги на гражданите. Именно това правело информацията там особено уязвима.
 
Вицепремиерът обясни и че не опитва да каже, че всичко необходимо за запазване на данните е било на 100% извършено, но допълни, че битката за киберсигурността никога не приключва.
 
Дончев допълни, че опити за кибератаки има поне няколко пъти седмично и че само след разбиването на НАП са направени 4-5 нови  опита за атаки срещу различни държавни институции.
 
Според вицепремиера трябва да се направи детайлен анализ на изтеклите данни и да се прецени потенциалът да се  се злоупотребява с тях. В самата кибесигурност пък трябвало да с вложат повече пари, категоричен беше той.