София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Хакерът целял разклащане на правителството или държавата

Това са двата възможни варианта според вицепремиера Томислав Дончев

11:56 ч. 20.07.2019 г.Общество 12

"Ако атаката е отвътре, тя цели да клати правителството, ако е отвън, целта е по-скоро да клати държавата.", това заяви пред  bTV вицепремиерът Томислав Дончев.
 
По думите на Дончев през годините са правени одити на всички критични системи, както и тестове, които да изпитват именно сигурността. Не трябвало да се забравя обаче, че по отношение на НАП, данните там не просто се събирали, ами и самата агенция предоставяла електронни услуги на гражданите. Именно това правело информацията там особено уязвима.
 
Вицепремиерът обясни и че не опитва да каже, че всичко необходимо за запазване на данните е било на 100% извършено, но допълни, че битката за киберсигурността никога не приключва.
 
Дончев допълни, че опити за кибератаки има поне няколко пъти седмично и че само след разбиването на НАП са направени 4-5 нови  опита за атаки срещу различни държавни институции.
 
Според вицепремиера трябва да се направи детайлен анализ на изтеклите данни и да се прецени потенциалът да се  се злоупотребява с тях. В самата кибесигурност пък трябвало да с вложат повече пари, категоричен беше той.