София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Хейтът „уволнява“ посланика на САЩ в Москва

Джон Хантсман предпочита да е губернатор на Юта

10:31 ч. 07.08.2019 г.Политика 10

Посланикът на САЩ в Москва Джон Хантсман е пратил на президента Доналд Тръмп молба за предсрочна оставка.

Дипломатът има намерение да напусне поста си на 3 октомври, за да се кандидатира за губернатор на родния си щат Юта. В периода 2005 – 2009 г. вече е работил на този пост. „Провалът не е изход, народите ни са достойни за повече“, гласи писмото на посланика към Доналд Тръмп.

Джон Хантсман е сред най-успешните американски дипломати. Само на 32 години е бил назначен за посланик на САЩ в Сингапур от тогавашния президент Джорд Буш-старши.

„Въпреки сложните времена, необходимо е да се разширява обменът на хората и да се поддържат каналите за диалог с Москва“, писа още Джон Хантсман.

Според в. „Коммерсантъ“ оставката на посланика е обсъдена на последната среща между Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин.

Анализатори смятат, че посланикът е дошъл от голямата политиката и се е надявал на „презареждане“ в двустранните отношения, но се е разочаровал.

С Джон Хантсман и посланика на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов отказват срещи високопоставени лица. Двамата дипломати си помагат в организиране на срещите, но схемата не работи. Заради Russia Gate в Америка и фобията от САЩ в Русия двамата не могат да си вършат задълженията.