София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Явор Колев: Имаме задържан за източването на данните на НАП

Според шефа на отдел „Киберпрестъпност“ лицето е бял хакер

Явор Колев: Имаме задържан за източването на данните на НАП

Според шефа на отдел „Киберпрестъпност“ лицето е бял хакер

10 месецаКрими 6 Боряна Райчева


"Имаме задържан за източването на данните от Националната агенция по преходите", това заяви пред "нова телевизия" началникът на  отдел „Киберпрестъпност“  в ГДБОП Явор Колев.
 
По думите на Колев арестуваният е с профил на т.нар. "бял хакер", който работи в системите като лице, което извършва профилактика на системата от евентуални слабости, като просто е преминал от бялото хакерство към тъмната страна на тази дейност. Задържаният е служител в компания за киберсигурност. Знае се още, че става дума за  20-годишен младеж от София. Бил е арестуван вчера следобед на работното му място. При задържането му не е показал, че е изненадан.
 
Шефът на отдел "Киберпрестъпност" допълни, че лицето, което изпрати писмо до една от медиите, поемайки отговорност за случилото се не е същото, което те са заловили. Според него в момента много хора и организации ще се опитат да си припишат атаката.
 
Колев допълни, че работата по случая продължава, като не е изключено да има и други лица, които са помагали на предполагаемия към момента извършител.