София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Илхан Кючюк: Искаме доказателства срещу Пеевски и тогава ДПС ще се разграничи от него

Евродепутатът с коментар за санкциите по закона "Магнитски"
1 месецПолитика 11

Не че се разграничавам от Делян Пеевски, но той никога не е бил член на ДПС. Досега е бил единствено гражданска квота. Да, той участва активно в процесите на ДПС, бидейки и по време на пандемията един от основните хора, които протегнаха ръка в тази кризисна ситуация. Разговорът тук не е за самия Делян Пеевски. Законът "Магнитски" беше създаден по времето на Барак Обама, той има своето приложно поле.

Това коментира евродепутатът от ДПС и председател на АЛДЕ Илхан Кючюк в ефира на Нова.

"В някои европейски страни той беше репликиран. Има идея в самия Европейския съюз да бъде създаден такъв акт. Канада, както и Великобритания, имат такъв механизъм. Той трябва да гарантира върховенството на закона. ДПС е за такива цели, ние работим за реализиране на целите на акта "Магнитски". За нас евроатлантическото членство не е брошка, която можем да махаме и слагаме когато си искаме, нито пък глазура, която може да бъде отлюспвана, а е ценностен въпрос. Преди повече от 30 години ни сме взели тази позиция". допълни той.

"ДПС иска факти и обстоятелства. За ДПС никой не стои над закона, но за да дойдем до разграничаването на който и да било наш член и симпатизант, ние трябва да видим доказателства", каза още той.

Относно поста на председател на АЛДЕ Кючюк коментира, че има дълга политическа кариера в АЛДЕ, а като зам.-председател е избиран три пъти. "Това беше една висока оценка за ДПС, която се потвърди по време на този избор. На нас ни вярват и ни се доверяват, защото можем да бъдем щит срещу крайния национализъм, универсален защитник на човешките права и свободи, както и политическа сила, която може да бъде гарант за сигурност в регионален, европейски и световен план", коментира той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!