София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Интелигентни родители отказват да ваксинират децата си

Все повече майки отказват от имунизации с декларации

Интелигентни родители отказват да ваксинират децата си

Все повече майки отказват от имунизации с декларации

2 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева


Все повече родители отказват с декларации да имунизират децата си. Това отчитат от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. Епидемиологът д-р Магдалена Станева, която завежда отдел "Надзор на заразните болести" в инспекцията съобщи, че отказите за ваксиниране идват от интелигентни майки, средо които инеженери, адвокати и икономисти. „Фактите говорят, че в последно време ние получаваме непрекъснато такива декларации, нотариално заверени, в които интелигентните родители категорично отказват имунизации на деца", обясни тя.

Ваксината срещу Хепатит B заразявала с ХИВ, това е една от причините посочвани от някои родители в отказа им да имунизират децата си, съобщава Дарик радио.

Според д-р Станева виновни за случая са антиваксиналните движения, които по думите й се разрастват значително. "Все повече се изместват нещата към откази от имунизации, което създава огромни рискове от разпространение на заразни заболявания, които могат да доведат и до инвалидизиране, а няма да е силно, ако кажа и до летален изход, защото има много тежки инфекциозни заболявания, които неминуемо завършват със смърт“, казва епидемиологът.

По думите й иунизацията е една от основните начини, за да бъде предотвратено ваксинопредотвратимо заразно заболяване.

"Предотвратяването на епидемични взривове и епидемии е полезно за обществото. 80-те години в Швеция бяха решили, че няма да правят коклюшна ваксина. Тогава имаше над 300 случая на починали деца от коклюш", обясни проф. Станеваи даде пример от нашите географски ширини с морбили: "Поради това, че имаше пробив в колективния имунитет - създаде се ниша от неимунизирани деца от рискови групи, от малцинствата, през 2010 г. в България заболяха 25 000 деца“.