София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Иранската полиция използвала бойни патрони по протестиращи

Това става ясно от видеоматериали, качени в интернет

Иранската полиция използвала бойни патрони по протестиращи

Това става ясно от видеоматериали, качени в интернет

3 месецаОбщество 56Боряна Райчева


Иранската полиция е стреляла с бойни патрони и е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу първоначалния отказ на Ислямската република да признае, че е свалила украинския пътнически самолет. Това става ясно от видеоматериали, качени в интернет.

Стотици протестиращи в неделя пренебрегнаха засиленото полицейско присъствие в иранската столица, за да проведат бдение и демонстрации през деня. Вечерта пък беше организиран марш на площад "Азади" в центъра на столицата.

Въпросните видеоматериали са изпратени до базирания в Ню Йорк Център за човешки права в Иран и по-късно са удостоверени от АП. На тях се вижда тълпа от демонстранти, които се разбягват, след като сред тях пада контейнер със сълзотворен газ. Те кашлят и плюят, опитвайки се да избягат от струйките сълзотворен газ. Една жена се чува да вика на фарси: "Те стрелят със сълзотворен газ срещу хората! Площад "Азади". Смърт на диктатора."

На друго видео се вижда жена, която я изнасят след сблъсъка с полицията, а по земята под нея остава кървава следа. Тези, които са около нея, крещят, че тя е била улучена от боен патрон в крака. Други снимки и видеоклипове от инцидента показват локви кръв по тротоара.