София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ИЗБОРИТЕ: До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване в чужбина

Заявленията са и за двата вида избори

19 дниОбщество 10 Иванина Игнатова

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори - за европарламент и за Народно събрание, които ще се произведат на 9 юни. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава; изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице или то да бъде подадено електронно през сайта на Централната избирателна комисия.

В заявлението избирателят вписва на кирилица имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. Той вписва и настоящия си адрес или адреса на пребиваване, както и мястото извън страната, в което желае да гласува. 

Избирател, който има право да гласува в изборите за народни представители, но няма избирателни права да гласува в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се уведомява незабавно за това. В този случай заявлението се потвърждава само за изборите за народни представители.