София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ИЗБОРЪТ – Пътят от статуквото към ПРОМЯНАТА

4 пъти българските избиратели гласуваха за парламент за последните 2 години

1 годинаИзбори 14

4 пъти българските избиратели гласуваха за парламент за последните 2 години.

4 пъти кандидати за народни представители обещаваха да бъдат част от ПРОМЯНАТА към по-доброто бъдеще на България.

3 пъти опитите се оказаха неуспешни, ще ви кажат някои.

Ще ви кажат още:

Че нищо не зависи от вас.

Че това не е промяна, а подмяна.

Че вотът ще бъде манипулиран.

Че ще стане по-зле и от сега.

Че новите крадат повече и от старите.

Че нищо няма да се промени.

Че няма смисъл да гласувате.

Разчитат да повярвате. И ще победят. А вие ще загубите. Отново.

Защото изборите ще се случат с или без вас. Обаче точно тези, същите, които ще ви обясняват всичко това, ще отидат до урните. Както винаги. Изборът ще бъде направен – с или без Вашата диванна експертност.

Статуквото е ясно. То винаги гласува. Послушно. Строено под редичка, извозено на автобуси, чинно и както си трябва. С номерче, написано на листче в ръката. С познати номера и заигравки с числа, подсказки. Статуквото е удобно. То е обиграно. Не обича изненади. А най-много мрази промяната.

Обича гръмките думи и тихите действия. А бездействието обича най-много.

ПРОМЯНАТА е друго нещо. Пътят към ПРОМЯНАТА е труден. Той е рискован, неудобен. Изисква действие. Носи риск от загуба. Изисква време, смелост, инат. Изисква мисъл, а и тя е сложно занимание.

И така. Да послушаме статуквото. Да си останем вкъщи на дивана. Че то... няма смисъл да се гласува. Нали нищо не зависи от нас, ще вземат да дойдат по-лоши от предишните (а и ние си свикнахме с лошото на предишните). Той вотът така или иначе е контролиран. Нищо няма да се промени. Няма смисъл да гласуваме. А този вятър навън... И май ще вали.

Да си останем вкъщи и да си знаем. ПРОМЯНАТА така няма да настъпи. Няма да стане по-добре в България. Няма да дойде ВЪЗРАЖДАНЕ на България. Да не очакваме ВЪЗХОД. За СПРАВЕДЛИВОСТ да не става дума, а СИСТЕМАТА ще продължи да си ни убива. ДЕМОКРАЦИЯТА и СВОБОДАТА и досега са били хубави лозунги. Такива ще си и останат.

Днес е от онези дни, в които от нас зависи. Кой в каква България иска да живее. Пътят от статуквото до ПРОМЯНАТА е приблизително 15 минути – излизане от вкъщи, влизане в избирателната секция, подаване на лична карта, натискане на бутон. И подпис.

Днес е от онези дни, в които пишем част от бъдещето на страната ни. Въпросът е под какъв текст ще се подпишем.

Боряна Райчева