София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Изключено е повторно отлагане на Евро 2020

УЕФА обмисля няколко варианта
1 мСпортни 453 Боян Марков

Повторното отлагане на Европейското първенство по футбол е изключено. Това съобщиха от УЕФА. Ново изместване не е опция поради огромните финансови загуби, които централата ще понесе. 

Още през март месец миналата година, от УЕФА взеха решение Евро 2020 да бъде отложено. Идеята е първенството да се проведе през юни и юли тази година. 

От централата имат намерение първенството да се проведе така както бе замислено първоначално - на територията на 12 различни държави. Не се знае обаче дали това ще се окаже възможно поради пандемията от коронавирус. 

Именно поради необходимите мерки, които трябва да бъдат спазени, УЕФА обмисля различни варианти. Единият е провеждане на Евро 2020 при 70% пълен капацитет на стадионите. По-реалистичният обаче е с 30% публика и да се спазва дистанция между зрителите. 

Има и трета опция - първенството да се играе без публика, като в такъв случай то ще се играе само в една страна. Това обаче е най-малко вероятния вариант, твърди ESPN. Държавите, които кандидатстват за домакинство, ако са стигне до този вариант са: Германия, Франция, Русия и Англия съвместно с Шотландия.

В УЕФА все пак се надяват, че с напредването на процеса по ваксинация ситуацията ще се стабилизира и няма да се стигне до промяна на формата. 

Един от големите проблеми е, че 90% от билетите за мачовете вече са продадени, което означава, че централата трябва да вземе решение на какъв принцип ще бъде определено кой от притежателите на билети ще може да посети срещите, ако стадионите бъдат отворени с по-малък капацитет.