София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Израелският премиер Нетаняху ще спре съдебната реформа, която предизвиква бунтове

Това сподели той пред своите коалиционните партньори

1 годинаПолитика 2 Рая Златинова

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи на коалиционните си партньори за спирането на съдебната реформа, съобщи телевизионната и радиокомпания CAN.
 
Според журналисти главният идеолог на инициативата и министър на правосъдието Ярив Левин осъзнал, че „няма друг избор“. Твърди се, че той трябва само да убеди министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, един от най-крайнодесните членове на кабинета, в това.
 
Предложеният от правителството на Нетаняху пакет от закони значително ограничава правомощията на Върховния съд и дава на правителството контрол върху назначаването на съдии. Специалната комисия на Кнесета,  законодателният орган на властта в Израел, го одобри за второ и трето четене.
 
Законопроектът, приет на първо четене на 15 март, беше неофициално наречен „Закон Дери 2.0“, защото потенциално проправя пътя за завръщането на бившия вътрешен министър Арие Дери, който беше отстранен от министър-председателя след решение на Върховния съд поради към предишни присъди.
 
Вече дванадесета поредна седмица в Израел не стихват протестите срещу реформата. Повече от 600 000 души излязоха на улицата миналата неделя, според местни медии.
 
Нова вълна от демонстрации беше провокирана от оставката на израелския министър на отбраната Йоав Галант, който стана първият ключов министър от правителството на Нетаняху, който се противопостави на приемането на нови закони.