София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Изтребители на НАТО срещу СУ-27 от ескорта на Сергей Шойгу

Самолетът на руския военен министър е летял над балтийските държави

10:51 ч. 14.08.2019 г.Технологии 24

Изтребители на НАТО са качени във въздуха заради самолета на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу над Балтийско море.

Изтребителите Boeing F/A18 на ВВС на Кралство Испания са част от въздушната полиция на НАТО от военната база Шяуляе в Литва.

Тези изтребители пазят въздушното пространство над Литва, Латвия и Естония.

„Руски самолет, придружаван от поне един руски изтребител е бил засечен над Балтийско море“, потвърди пред „Интерфакс“ офицер от щаба на НАТО в Брюксел.

Изтребителите на Балтийската въздушна мисия на НАТО са се качили във въздуха, за да идентифицират самолета. Самолетът и руският изтребител са минавали на границата на въздушното пространство на балтийските държави.

"След идентифицирането на самолета изтребителите на НАТО се върнаха на базата. НАТО не разполага с информация кой точно е бил на борда“, обясниха още в щаба на Алианса.

Руското военно ведомство твърди, че един от изтребителите на НАТО е бил изтласкан от придружаващите самолета на министъра два руски Су-27. Сергей Шойгу е летял с експорт от бойни самолети от Калининград за Москва.

През 2018 г. Сергей Шойгу се оплака от авиацията на НАТО в Балтийския регион. „Повиши се интензивността на полетитите на натовската авиация край границите на Русия. Рязко нарасна опасността от провокации и военни инциденти“, предупреди министърът.