София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Калин Стоянов: Постъпили са 156 сигнала за нарушения на изборния процес

Образувани са 70 досъдебни производства

7 дниИзбори 2024 12 Марияна Стойчева

,,Към днешна дата в МВР са постъпили 156 сигнала за нарушения на изборния процес, образуваните досъдебни производства са 70.''

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той уточни, че в сравнение с предизборната кампания за Народно събрание през миналата година броят на сигналите е почти изравнен, но досъдебните производства са 2,5 пъти повече.

Според Стоянов подаването на сигнали означава, че българите имат доверие на МВР. Освен това министерството работи и по оперативна информация, която в момента се обработва. 

Министърът коментира още, че анализите показват, че през последните месеци има много катастрофи, предизвикани от т.нар. млади шофьори, като в повечето случаи те не са употребили алкохол или наркотици.

,,Най-често самокатастрофират, а основната причина е загуба на контрол върху колата'', обясни Стоянов и подчерта, че зачестяването на такива инциденти отново повдига въпроса за качеството на обучение на шофьорите.

,,От МВР сме направили няколко предложения, които да помогнат катастрофите да намалеят'', допълни министърът.

По думите му основното е извършването на убийство на пътя след употреба на алкохол, наркотици или с висока скорост да бъде квалифицирано като умишлено. Стоянов уточни, че министерството е направило и много предложения за изменение на Закона за движението по пътищата.

Според него би трябвало да бъдат завишени драстично глобите за нарушения по пътя.

,,Със събираемостта на санкциите в момента МВР се справя много добре, като имаме завишаване с 40 на сто'', обясни Стоянов. И изрази личното си мнение, че вдигането на глобите е единият от начините да се пречупи чувството за безнаказаност у нарушителите.

Във Варна днес Калин Стоянов бе гост на тържествената клетва на курсисти от Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР.