София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Караянчева за Радев: Хубаво е, че президентът най-накрая разбра, че има COVID

"Президентът търси причина да промени датата"
12 мЕвроком 184

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отправи критики към президента Румен Радев и датата на изборите.

“Мисля, че консултациите са закъснели. Те трябваше да станат много по-рано. Хубаво е, че президентът най-накрая разбра, че има COVID криза не само в България, но и в целия свят. Тези консултации явно са заради това да се измъкне от ситуацият, в която сам се вкара, и даде дата за избори преди 1 месец. Президентът търси причина да промени датата”, посочи Караянчева.

Председателят на Народното събрание е в Кърджали, където се провежда традиционния ритуал по освещаването на бойните знамена на Богоявление. В града се състоя и традиционното хвърляне на кръста. 

“Виждате, че министър Ангелов заяви, че има готовност и се готви точно за тази дата. Защо и как президентът търси причина, за да  промени датата, нека той да отговори и да не търси причина в медицинската ситуация в страната”, отсече още Караянчева. 

Думите на председателя на НС дойдоха ден, след като в Президентството се проведоха първите консултации между представителите на здравните власти и държавния глава, за да се прецени при какви условия ще се проведат изборите и как ще се гарантират не само правата на избирателите, но и тяхната безопасност. 

Радев определи като дата най-ранната възможна - 28 март, което бе посрещнато от редица критики. Изборът не е категоричен. Датата трябва да се официализира с президентски указ.