София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кардиолог от Пазарджик поставя стентове на абсолютно здрави хора

За шокиращата практика алармира разследващ журналист от Нова телевизия

11:38 ч. 16.09.2019 г.Здраве 60

57 000 лева взима доктор в провинциална държавна болница. Това скандално разкритие направи разследващия журналист от Нова телевизия Васил Иванов вчера.

Д-р Петър Лазов, инвазивен кардиолог от Пазарджишката държавна болница, е получил заплата в размер на 57 000 лева за януари месец. За последващите месеци възнаграждението му също е приблизително същото.

Според източници на Нова телевизия било редовна практика д-р Лазов да слага стентове на напълно здрави хора, като ги заблуждавал, че имат стеснение на кръвоносен съд в сърцето.

Екипът на предаването се сдоби с коронарография на подставен, напълно здрав човек. Коронарографията е изследване, при което в кръвта се поставя цветно вещество и след това с апарат се прави видеозапис на кръвоносните съдове на сърцето и се вижда дали някъде има стеснение и дали има нужда от поставянето на стент. Коронарографията е била показана от разследващите на няколко водещи специалисти от столични болници и те бяха категорични, че в сърцето на „пациента” няма стеснение на нито един кръвоносен съд. Изследването е показано и на светилото в кардиологията и кардиохирургията у нас – проф. Генчо Начев, директор на кардиологична болница „Св. Екатерина“. Той също потвърди, че проблеми със съдовете в сърцето на човека няма.

Д-р Лазов напълно отрече обвиненията в мошеничество и заяви, че не знае колко точно получава на месец. Разследването на Нова телевизия ще покаже и коментар на директора на болницата на 22-и септември.