София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Харалан Александров: 30 години харчехме парите на американците и европейците, но вече – край

Според него Васил Божков и Делян Пеевски са със статут на херцоз
7 мПолитика 842 Мирослав Митков

България няма да бъде оставена повече да имитира модернизация и правова демокрация. Дълго време живеехме в уютната ситуация, като членове на ЕС се приемаше, че по естествен път сами ще се развием - малко по-бавничко и по нашенски. Такова мнение сподели социалният антрополог доц. Харалан Александров в студиото на "България сутрин". в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че "не можем да я караме както досега", тъй като досега САЩ са изпълнявали ролята на донор и бенефактор, но новата геополитическа ситуация е предизвикала техния засилен интерес към борбата с корупцията в България. 

30 години ние харчим парите на американските данъкоплатци и на европейските с идеята да се развием, да се модернизираме и да започнем да функционираме не като сбор на политически племена, а като модерно общество, което има общ стандарт, спазва върховенството на закона и не се организира на кланов и племенен принцип, обясни социалният антрополог.

Според доц. Александров Васил Божков и Делян Пеевски са със статут на херцози, те са културен фактор.

,,Много е важно да си дадем сметка, че Божков и Пеевски са големите барони на българския преход. Това са фигури, които са фигури на подражание и копнеж от страна на цели поколения. Има страшно много хора, за които Божков е най-успелият българин и по тази причина - "Аз ще гласувам за него, за да оправи държавата", изтъкна той.

И посочи изхода от този модел: трябва да престанем да живеем на племена. Социалният антрополог обаче намира причините на "социалния регрес" и "моралния упадък" на страната ни в българското семейство.

Причините са много дълбоки и отиват много назад във времето. Те са свързани с двойните стандарти, на които българското семейството възпитава децата си. Те са свързани с двойните стандарти в работата, с връзкарството, с мрежите, с това, че всеки търси роднина или приятел. Всеки си търси решение на проблемите по втория начин. Това е цялото си безотечествено живеене на българите, които отказват да приемат, че има универсална истина и универсални правила, обясни той.

,,Това е краят на Прехода. Не можем да си позволим да живеем на племена, трябва да живеем като общество'', завърши той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!