София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Христов: ДБ участваше в кабинет, който можеше да смени представителя на държавата в "Лукойл"

"Двойният аршин е типичен за тези народни представители", посочи енергийният министър

12 сПолитика 220

Ако Демократична България толкова много са искали да сменят представителя на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“, са можели да го направят, докато бяха част от редовни кабинети. Когато ДБ са във властта, забавяния не ги притесняват.

По тази начин министърът на енергетиката Росен Христов отговори на обвиненията към него от страна на "Демократична България", че бави седми месец процедурата за избор на нов представител на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас”.

"Доказателство за това е, че още на 29 януари 2022 г. – преди повече от една година, същите народни представители, които днес се оплакват от забавена процедура по смяна на представителя в „Лукойл Нефтохим Бургас“,  са питали предшественика ми Александър Николов за същия казус. В отговора си той обяснява, че ще бъдат разработени „ясни критерии“ и проведен „прозрачен конкурс“ за избор на нов представител. Няколко месеца по-късно – на 28.06.2022 г., е проведено Общо събрание на дружеството и въпреки, че предишното ръководство на МЕ е обявило намерение за смяна, не го е направило. В обобщение – няколко пъти правителството с участието на Демократична България е имало възможност за смяна, но не я е направило", подчерта Христов

"През м. август 2022 г., когато служебното правителство встъпи в длъжност, не бяха открити никакви критерии за провеждане на конкурс – нито финализирани, нито в процес на разработка. Разбираемо, това не притеснява въпросните депутати от ДБ, които показват двоен аршин за един и същ казус и за един същ парламентарен въпрос. Когато техен редовен министър е забавил процедура, отговорността се прехвърля на служебния. Основните работни ангажименти на експертите в Министерството на енергетиката са блокирани с изготвяне на десетки въпроси на депутати от ДБ, които имат една цел – да се отклони вниманието от бездействието на народните представители, които за месец и половина не са приели нито един закон", посочи Росен Христов.

"Политически партии дадоха ясни индикации, че редовно правителство ще бъде избрано в най-кратки срокове. То може да направи смяната още през месец юни. При липса на редовен кабинет, имаме готовност да финализираме процеса и да решим и този заварен проблем", категоричен е енергийният министър.