София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Китай не иска търговска война със САЩ, но не се страхува от нея

Тръмп иска увеличаване мита за стоки от Китай за 100 млрд. долара

Китай не иска търговска война със САЩ, но не се страхува от нея

Тръмп иска увеличаване мита за стоки от Китай за 100 млрд. долара

2 годиниИкономика 13 Боряна Райчева


Китай не иска търговска война със Съединените щати, но и не се страхува от нея, това се казва в изявление на Министерството на търговията на Китай в отговор на това, че американският президент Доналд Тръмп нареди да бъде разгледана възможността за увеличаване на митата за стоки от Китай за 100 млрд. долара.

"Нашата позиция по проблемите в търговските отношения със САЩ е доста ясна, ние не искаме търговска война, но ние не се страхуваме от нея", се казва в изявление на министерството.

Китайското министерство на търговията отбелязва, че действията на САЩ се превърнаха в очевидно "предизвикателство, продиктувано от американската политика на едностранни действия".

По-рано САЩ решиха да увеличат текущото мито върху китайските стоки с 50 милиарда долара. Новите такси бяха наложени на 1.3 хиляди китайски стоки - в отговор на нарушаването на интелектуалните права на Китай по отношение на американските продукти. Така че САЩ възнамеряват да преодолеят търговския дефицит с Китай в размер на няколко милиарда долара. Пекин отговори, като обяви взаимни задължения за същите 50 милиарда долара, но все още не са влезли в сила.

Държавният съвет на Китай реши да наложи мита в размер на 25% върху 106 стоки, внасяни от Съединените щати. Сред стоките - соя, автомобили, самолети, химически продукти. Според търговския отдел, през 2017 г. вносът от САЩ на този продукт възлиза на 50 милиарда долара. Времето за въвеждане на търговските мерки ще зависи от това кога властите на САЩ ще обявят въвеждането на своите задължения върху китайските стоки.