София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Китай: Хонконг е под наш суверенитет, законите на САЩ са канцеларски боклук

Коментар на китайското правителствено издание Global Times

Китай: Хонконг е под наш суверенитет, законите на САЩ са канцеларски боклук

Коментар на китайското правителствено издание Global Times

2 мПолитика 720 Ивана Иванова


Американският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че САЩ готвят решителен отговор на действията на Китай по закона за националната сигурност в Хонконг и ще обявят мерки до края на седмицата. Американските медии съобщават, че тези мерки включват установяване на контрол върху транзакциите и замразяване на сметки и активи на китайски правителствени служители и компании като наказание за прилагането на този закон, както и отказ за издаване на визи на китайски служители. Това пише китайското правителствено издание Global Times.

Тъй като Китай притежава мощни сили за ядрено възпиране и изгражда военната си сила, САЩ нямат особено желание да влизат във въоръжен конфликт с Китай поради ключовите си интереси.

Последният коз за САЩ е скъсване на връзките. Китай няма да действа импулсивно, късайки всички отношения със САЩ. Китай ще задълбочи реформите и ще се отвори към външния свят, увеличавайки привлекателността на китайския пазар. Ако САЩ настояват за скъсване на връзките с Китай в области, където собствените му сили отслабват, тогава така да бъде.

Ключовото предимство на САЩ са високотехнологичните индустрии. Китай не крие факта, че трябва да ликвидира изоставането и ние сме уверени, че ще успеем да сплотим цялата страна и да постигнем големи успехи.

Китайско-американската „битка“ за Хонконг продължава. Американците могат да играят всякакъв вид карти. Хонконг е под китайски суверенитет и каквито и закони да приемат Вашингтон, това е просто канцеларски боклук.

В условията на дългосрочна конкуренция със Съединените щати една от основните задачи за Китай е да натрупа запас от вътрешни сили. Имаме достатъчно средства, за да издържаме на външни сътресения, а вътрешната адаптивност и жизненост са източникът на бъдеща издръжливост. В крайна сметка Китай се състезава със себе си.