София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Колко опасен е новият щам на коронавирус?

Той беше регистриран за първи път във Великобритания
2 мЗдраве 504 Боряна Райчева

Британските власти заявиха миналата седмица, че в страната е идентифициран нов генетичен вариант на коронавируса, който може да бъде със 70% по-заразен.

Поради новия британски щам на коронавирус в Лондон и югоизточната част на Англия са въведени строги карантини. Редица държави, включително България, вече наложиха забрана за полети от Обединеното кралство.

Според Би Би Си, научен съвет, съветващ британските власти, твърди, че новият щам се предава по-лесно от човек на човек, отколкото старите.

Защо този нов щам предизвиква безпокойство?

Комбинацията от три фактора привлича специално внимание на учените:

Той бързо измества други щамове на същия вирус;

Мутацията се среща в части от вируса, които са от особено значение;

Няколко от тези мутации вече демонстрират повишената способност на вируса да прониква в клетките.

Всичко това предполага, че вирусът може да се разпространи по-бързо.

Колко бързо се разпространява?

Този нов щам е идентифициран за първи път през септември. Още през ноември приблизително 25% от всички инфекции в Лондон са точно този вариант на коронавируса. А към средата на декември броят им се е увеличил до над 65%.

Математиците се опитват да изчислят поведението на други щамове на коронавируса, за да разберат колко по-агресивен може да бъде новият. Тук обаче е необходимо да се вземе предвид не само поведението на самия вирус, но и как ще се отрази на заразените.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че новият щам може да бъде със 70% по-заразен и поради тази причина репродуктивният индекс (който показва дали броят на инфекциите се увеличава или намалява) може да се повиши с 0,4.

За тези 70% беше споменато миналия петък от д-р Ерик Фолц от Имперския колеж в Лондон.

По време на презентация той каза: „Рано е да се правят изводи ... но от това, което вече виждаме, се разпространява много бързо, много по-бързо, така че е важно да продължим да го наблюдаваме.

Няма категорична цифра, която точно да показва колко по-заразен е този нов щам.

Учените, които все още не са публикували данните си от изследванията, са посочили както много по-висок процент, така и значително по-нисък процент от 70%, пише Би Би Си.

Колко широко се е разпространил?

Днес се смята, че този щам или се е зародил във Великобритания, или е внесен от друга държава, където мутациите на коронавирус не се наблюдават особено.

Понастоящем този щам се среща в цялото Обединено кралство, с изключение на Северна Ирландия, с концентрации в Лондон и графствата в южната и източната част на Англия. Изглежда, че в други области той не се е разпространил масово.

Данните от международния проект Nextstrain, който наблюдава генетичния код на всички вирусни проби от цял ​​свят, предполагат, че новият щам на коронавирус, който се появи в Дания, Италия и Австралия, идва от Великобритания.

Случвали ли са се подобни мутации и преди?

Да. Коронавирусът, открит за първи път в китайския град Ухан, не е този, който сега се открива по целия свят.

Мутиралият щам D614G се появи в Европа през февруари, доминирайки във всички страни по света.

Друг, A222V, се е разпространил в цяла Европа от туристи в Испания това лято.

Какво знаем за мутациите на британския щам?

В публикувания първоначален препис от анализа на новия щам има потенциално важни промени в 17 характеристики.

Промените се отнасят до шип протеина - един вид ключ, използван от вируса, за да отвори вратата към клетките.

Една от мутациите, N501Y, е отговорна за най-важната част на този гръбначен стълб, известна като рецепторен свързващ домен (RBD).

Тук вирусът първо влиза в контакт с клетъчната повърхност.

Друга мутация (заличаване H69 / V70) е била многократно регистрирана, по-специално при заразени норки във ферми в Дания, по време на които малка част от вируса е унищожена.

Изследванията, проведени от професор Рави Гупта от университета в Кеймбридж, показват, че в лабораторни условия тази мутация удвоява инфекциозността на коронавируса.

В хода на същите тези експерименти учените предполагат, че тези мутации правят по-малко ефективно лечението на пациенти с кръвопреливане.