София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Конституционалист: 61 депутати могат да изберат правителство

Доцент Наталия Киселова коментира какво предстои
пропускане
2 чОбщество 1075 Златина Петкова

Изборите вече са зад гърба ни. Резултатите са почти ясни. Политическите договорки вече започват. На този фон говорим с преподавателя по конституционно право в Софийския университет доцент Наталия Киселова за това какво какви са вариантите, които предлага Конституцията за съставяне на правителство.

След свикването на Народното събрание от президента, което трябва да се случи до месец, предстои връчването на мандатите. Те се дават последователно на излъчена личност от първата и от втората по численост парламентарни сили, които разполагат с по седем дни за да предложат кабинет. Ако те не се справят, държавният глава избира, по свое усмотрение, трета партия, ако и тя не успее да разреши задачата, се минава към назначаване на служебен кабинет от Румен Радев, който да подготви следващи избори. Какви са обаче възможностите преди това?

Според доцент Киселова Конституцията изисква обикновено мнозинство за избор на ново правителство. Това означава, че теоретично, при наличие на кворум от 121 народни представители в зала, 61  депутати ще бъдат достатъчни за избор на нов кабинет.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!