София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нинова: Не съм Бойко Борисов да ползвам държавния и партийния ресурс

Тежи ми, разочарована съм от евровота, каза екслидерката на БСП

Нинова: Не съм Бойко Борисов да ползвам държавния и партийния ресурс

Тежи ми, разочарована съм от евровота, каза екслидерката на БСП

12 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


Аз не съм Бойко Борисов, за да използвам държавния ресурс за кампанията. Това каза председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова е предаването „Тази сутрин“ по бТВ.  

Според нея тя не можела да си позволи по примера на премиера да изпозлва партията и ресурса й в своя собствен интерес, за да се "бетонира" на власт. 

По думите й по правилник нейните дейности трябва да се изпълняват от един от настоящите й заместници. „Те са четирима – Стефан Данаилов, Деница Златева, Кирил Добрев и Владимир Москов“, припомни тя.

Сама взех решение да подам оставка, каза председателят на БСП в оставка Корнелия. Попитана дали й тежи загубата на изборите, тя отговори: „Да, тежи, но не съм дошла да казвам, че БСП спечели или сме морално победители. БСП загуби изборите, но заради обективността и тези 500 хил. души които ни подкрепиха, бих искала да направим обективен анализ“.
На въпрос, дали е била готова партията за такъв резултат, Нинова каза: „Не, работихме и очаквахме да победим“.

„Единствената партията сме, която повиши доверието си спрямо предишните европейски избори с 50 127 гласа. Всички други партии в България губят, наймного губят ГЕРБ с над 100 000“, добави тя.

„Единствената партия сме, която има един депутат повече. Другите партии или запазват или губят. Имаме спечелени европейски избори в 63 общини и повечето от тях се управляват от ГЕРБ,“ изтъкна Корнелия Нинова. „От 28 държави в Европа, 28 социалистически партии – социалдемократически, БСП е на 5-то място, след Малта, Португалия, Испания и Кипър“, уточни Корнелия Нинова.

Според нея българските социалисти стоят добре на картата на Европа. Попитана дали еднолично е взела решението да подаде оставка, тя отговори: „Оставката е личен акт и го взех сама като решение. Сигурно има много грешки и много хора, които са виновни за тези резултати, но моето достойнство и морал в политиката е, че първият носи отговорност“.
Корнелия Нинова подчерта, че заемайки позицията председател на БСП каузата и е била промяна на България.