София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Косово е с нов премиер

Той беше избран от парламента с 67 гласа "за", 30 "против" и без въздържали се
8 сПолитика 94 Златина Петкова

Косово вече е с нов премиер. Лидерът на Движението "Самоопределение" Албин Курти беше избран за министър-председател на страната, след като спечели гласовете на 67 от народните представители в парламента. Против кандидатурата му бяха 30 депутати, а въздържали се нямаше.

Кабинетът на Курти се състои от 18 членове, трима от които са вицепремиери: Бесник Бислими, отговарящ за европейската интеграция, развитие и диалог, Доника Грвала, отговаряща за външните работи и диаспората, и Емилия Реджепи, отговаряща за правата на човека и малцинствата.

Новият министър на финансите е Хекуран Мурати, на правосъдието Албулена Хаджиу, за здравеопазването Арбен Вития, образованието и науката ще ръководи Арбери Нагавчи, културата - Хайрулах Чеку, министър на регионалното самоуправление е Елберт Красничи, на екологията, териториалното планиране и инфраструктурата Либурн Алиу, на земеделието Фатон Пеци, на отбраната Арменд Мехай, на вътрешните работи Джелял Свечля, на промишлеността и търговията Розета Хайдари, на икономиката Артане Ризваноли, на общностите и завръщането Горан Ракич и на регионалното развитие Фикрим Дамка.

Курти съобщи, че осем от членовете на новия кабинет са членове на неговата партия "Самоопределение“, която спечели убедителна победа на предсрочните избори на 14 февруари, заедно с Демократически съюз на Косово на действащия председател на парламента Вьоса Османи с 50,27% от гласовете и 58 места в 120-членното Събрание на Косово. Новият премиер подчерта, че една трета от членовете на неговото правителство са жени и две от тях са вицепремиери.

В обръщението си като министър-председател Курти очерта приоритетите в икономическото развитие, борбата с безработицата, борбата с пандемията, развитието на човешките права, укрепването на сигурността на държавата и правата на всички граждани, независимо от тяхната принадлежност. Той ще работи усилено за повишаване на качеството на образованието и за по-голяма социална справедливост.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!