София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Костадин Ангелов: 30% е заетостта на леглата

"Нека всички граждани със симптоми, да не гледат на лекарството като панацея"
3 мЕвроком 484

"Най-важното, за което искам да благодаря на българските граждани, е спазването на противоепидемичните мерки. Най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито. Това е маската, която спасява животи. Следващата мярка е физическата дистанция. Препоръчваме избягването на събирания, да ограничат пътуванията. От самото начало говорехме, че през есенно-зимния период процентът на заразени ще се увеличи". Toва обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг на НОЩ.

Той призова хората да са отговорни и да пазят близките си. 

На следващо място Ангелов увери, че има достатъчно защитни консумативи и нуждите на медицината ще бъдат обезпечени. Около 30% е заетостта на леглата, а в интензивните отделения – около 20%. Предстои да пристигнат и нови количества на медикамента Ремдесивир, който се използва за лечението на вируса. 

"Нека всички граждани със симптоми, да не гледат на лекарството като панацея. Всеки един медикамент, който се прилага, има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска от прилагането. Съществуват и други препарати с противовирусно действие", подчерта министърът.