София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Лавров: Брюксел руши връзката между Русия и ЕС

"Кремъл е готов да възстанови отношенията с ЕС, но само ако Брюксел спре да ги руши"
1 мПолитика 169 Мирослав Митков

Русия е напълно готова да обсъди с Европейския съюз всички проблеми в отношенията, но Брюксел е инициатор на разривът в тези отношения. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Кремъл е готов да възстанови отношенията с ЕС, но само ако Брюксел спре да ги руши, става ясно още от думите на външния министър.

В отговор на желанието на ЕС да бъдат наложени санкции обаче, Русия реагира остро. Появиха се заплахи за скъсване на отношенията, които бяха отправени от Лавров непосредствено след визитата на дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел. Впоследствие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че думите са били извадени от контекста и Москва се надява отношенията между двете страни в конфликта да се затоплят, но всичко е в ръцете на ЕС.

“Изборът е техен”, допълни още Лавров днес.

“По принцип всеки, който се интересува повече или по-малко от ситуацията в Европа, отдавна знае, че в продължение на много години този разрив (в отношенията между Руската федерация и ЕС) се случва: ЕС последователно подкопава отношенията, категоричен бе външният министър.

Според руския министър 2014 г. се е превърнала в своеобразна повратна точка за отношенията между Москва и Брюксел. 

“Европейският съюз показа като цяло своята безпомощност по отношение на споразумението, постигнато точно в навечерието на преврата (в Украйна) между правителството и опозицията и под него стоят подписите на Германия, Франция и Полша".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!