София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЛИК НА ЖЕНА ЩЕ СЕ ПОЯВИ ВЪРХУ ЩАТСКИЯ ДОЛАР

БАНКНОТАТА ЩЕ Е С НОМИНАЛ 10 ДОЛАРА

9 годиниЛюбопитно 5 Боряна Райчева

За първи път от 100 години САЩ ще сложат лика на жена върху банкнота. Тя ще бъде с номинал от 10 долара и ще влезне в употреба от 2020 година.

Инициативата е свързана с отбелязване 100 години от извоюваното от жените право да гласуват. До момента в историята на САЩ само две жени е имало на американски банкноти – Марта Вашингтон, жена на президента Джордж Вашингтон, която е била на банкнотата от 1 долар през 80-те и 90-те години на XIX век и индианката Покахонтас, която е била на банкноти през 60-те години на XIX век.

Жената на новата 10-доларова банкнота ще бъде избрана от Министерство на финансите след преглед на идеите на обществото „относно какви качества най-добре представят демокрацията" и ще заменя първият секретар на хазната Александър Хамилтън, коментира американският финансов министър Джейкъб Лю.