София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Любчо Георгиевски: Гоце Делчев е пишел писма на български език

"Въпросът е защо е останало скрито", коментира македонският премиер
22 сПолитика 557 Боян Марков

"Гоце Делчев е пишел писма на официален български език. По това време всеки е можел да пише на български език, а това се пази в тайна в Македония". Това заяви министър-председателят на Северна Македония Любчо Георгиевски по време на своето гостуване в предаването "Стадион" по радио "Канал 77".

"Никъде не е написано, никъде не се обсъжда. Въпросът е защо е останало скрито", допълни още той.

"Какъв е проблемът да се каже, че по времето на Османската империя във всички македонски организации официалният език, който се е използвал, е българският? Тогава всички са знаели как да пишат на български", категоричен бе премиерът.

"Това е тайна в Македония, никъде не се пише или обсъжда. Тук е проблемът - възниква въпросът защо се крие това. Арабският е официалният език в Турция до реформите на Ататюрк. Днес турците не крият това", припомни Георгиевски.

"Преди кодификацията на македонския език македонската интелигенция официално е използвала българския език. Отворете документ на ВМРО, всички те са написани на официален български език. Така че всички писма на Гоце Делчев са на официален български литературен език", завърши Любчо Георгиевски. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!