София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мая Манолова: Ще свърша работата на здравния министър, защото той не я свърши

Отново отказа да коментира дали ще се кандидатира за кмет

15:51 ч. 15.08.2019 г.Общество 19

Мая Манолова даде изявление пред журналисти относно законопроекта за съсловните организации на медицинските специалисти, който ще внесе в пармалента идната седмица.
"Изготвила съм проект с моя екип и с участието на представители на различни професии в здравеопазването. Основните промени, които предлагаме, са възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии по професии, възможност за избор в коя организация да членуваш, задължителност на членството, защото става дума за регулирани професии, както и критерии за представителност на тези съсловни организации, тъй като те ще изпълняват и публични функции".
Този закон бе и сред основните искания на протестите през март, за който министърът на здравеопазването бе поел личен ангажимент.
"Искането за създаване на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти по професии е едно от основните искания на протестиращите. Беше поет ангажимент от министъра на здравеопазването, че ще предложи такъв проект до 20 април за обществено обсъждане и след това ще го внесе в парламента, но за съжаление това не се случи. Сега аз и моят екип трябва да вършим неговата работа“, обясни омбуцманът.
Медицинските специалисти, които присъстваха на изявлението, бяха единодушни, че изготвянето на такъв закон е наложително и изказаха своите благодарности към Манолова за подкрепата, която им указва от самото начало.  обявиха също, че на 11 септември предстои нов протест пред Народното събрание.