София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Манолова пред Евроком: Истината за изборите е в чувалите с бюлетини

Днес беше третото заседание по делото за касиране на изборите в София

12:20 ч. 07.01.2020 г.Политика 48

На третото заседание по делото, заведено от председателя на "Изправи се.БГ" Мая Манолова и Инициатвния комитет, който я издигна за столичен градоначалник, за касиране на кметските избори в София, съдът отложи произнасянето си за повторно преброяване на бюлетините.

"Макар и неприето искането ни, то е представено по делото и изцяло потвърждава нашите твърдения, че в част втора на избирателните списъци са дописани неправомерно над 3 хиляди души, които са гласували по време на изборите", обясни пред телевизия "Евроком" Мая Манолова.

Тя още веднъж припомни, че недействителните бюлетини в София са около 7 хиляди.

"Нашите твърдения се потвърждават от доказателствата по делото и изясняването на истинските резултати от изборите може да стане единствено и само чрез отваряне на чувалите и преброяване на бюлетините в тях", категорична е бившият национален защитник.

Председателят на "Изправи се.БГ" е категорична, че истината за местния вот в столицата е в чувалите с бюлетини.

"Всичко, което се развива по делото, доказва необходимостта чувалите да бъдат отворени и отново да има броене на бюлетини, поне в тези секции, за които е ясно, че протоколите са поправяни, дописвани и корегирани по няколко пъти. Истината е в чувалите, правото е в чувалите, върховенството на изборния кодекс е в чувалите", заяви ощже тя.

Манолова внесе 14 тома доказателства за нарушения и пледира за поне 7 хиляди недействителни бюлетини, 7 хиляди дописани граждани в списъците и 7 хиляди купен ромски вот, чиито сбор е повече от разликата между двамата кандидати за кмет на София.

Според Манолова 900 протокола са коригирани в нарушение на закона от такива технически сътрудници, които не са имали право на това, както и не са допускани наблюдатели и представители на Инициативния й комитет да присъстват в "Арена Армеец", което е нарушение на изборното законодателство.