София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Меркел: „Пегас“ не трябва да се продава на страни без гаранция за съдебен надзор

„Смятам, че е важно софтуерът, проектиран за определени ситуации, да не попадне в грешни ръце“
26 сПолитика 306

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че програми като шпионския софтуер “Пегас” не трябва да се продават на страни, които нямат гаранция за съдебен надзор. Тя коментира това по време на последната й годишна пресконференция като канцлер в Берлин.

„Смятам, че е важно софтуерът, проектиран за определени ситуации, да не попадне в грешни ръце, тоест да има много ограничителни условия и в страните, където не е гарантиран съдебен надзор на такива програми, те да не се продават , "каза. Въпросите за шпионаж на правителството възникнаха след като Amnesty International и Forbidden Stories, базираната в Париж организация за журналистика с нестопанска цел, получиха достъп до хиляди телефонни номера, много от които принадлежаха на журналисти, активисти и политици, бяха сред наблюдаваните от шпионски софтуер на име Пегас. Софтуерът може да бъде тайно инсталиран на телефоните на нищо неподозиращи цели, използвайки различни задни врати и недостатъци в сигурността, позволявайки да се включат камерата и микрофонът им по желание и да се копират съобщенията им. С нарастването на случаите на инфекции с варианта на COVID-19 Delta в Европа, Меркел също така апелира повече хора да се ваксинират срещу вируса, заявявайки: "колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-свободни ще бъдем отново общност ".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!