София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ: Световните лидери, които НЕ поздравиха Джо Байдън за победата му

САЩ избраха Байдън за своя нов президент
2 дниЕвроком 13453

Веднага след обявяването на победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ лидерите на много страни започнаха да го поздравяват. Традиционно обаче има такива, които се въздържат от топли поздравителни думи и остават „тихи“ по отношение на избрания глава на Белия дом.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че няма да поздрави Байдън за победата му, докато не бъдат разрешени всички правни въпроси.

"Що се отнася до изборите в САЩ, ще изчакаме, докато бъдат разрешени всички правни въпроси. Не мога да поздравя този или онзи кандидат. Искам да изчакам, докато предизборният процес приключи", каза той на пресконференция.

Мексиканският лидер също така добави, че страната му е в добри отношения както с Байдън, така и с Тръмп, като отбеляза, че последният "много ги уважава". Имайте предвид, че Мексико е основният търговски партньор на САЩ.

Няколко други световни лидери запазиха мълчание за победата на Джо Байдън. Това са по-специално престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамад ибн Салман Ал Сауд и бразилският президент Жаир Болсонаро, които по-рано в Twitter объркаха името на Джоузеф Байдън, наричайки го Джон. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин също избягваха поздравленията.

Президентът Румен Радев също не е поздравил Байдън с победата му на този етап. Премиерът Бойко Борисов написа обръщение, в което посочи, че очаква за засилване и подобряване на трансатлантическите отношения.