София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Милен Керемедчиев: Съществуването на офшорните компании не е незаконно, но е неморално

„10% от БВП на света минава през такива фирми", уточни той
1 мИкономика 318 Николай Парашкевов

Над 300 световни политици, държавници и милиардери са укривали пари в офшорни фирми, за да си спестят плащането на данъци.

Това показва ново мащабно международно разследване на журналисти от цял свят, наречено „Документите Пандора”.

„Съществуването на офшорните компании не е незаконно, но е неморално”, коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„10% от БВП на света минава през офшорни компании. Самото им съществуване е направено, за да се спестят данъци. Не да се укрият, а да се спестят. Много компании в началото използват такива данъчни райове, каквито има на различни места по света, за да използват това”, добави той.

„С тези офшорни компании всичко започна като нелоша идея за привличане на инвестиции, но след това зад тях започнаха да се появяват много мръсни пари и такива, свързани с корупционни практики”, посочи още бившият зам.-министър на външните работи.

„Проблемът е, че офшорните компании са прекрасен параван за пране на пари и за нелегални схеми. Възможно е през такава компания да влязат пари в България като чуждестранна инвестиция и човек да си купи каквото пожелае у нас без да се знае, че собственикът е именно той”, каза Милен Керемедчиев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!