София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Милиони се поклониха пред тялото на Солеймани

Солеймани беше убит на летище в Багдад, Ирак, на 3 януари

5 месецаПолитика 9 Боряна Райчева


Огромни тълпи напълниха улиците на Техеран, Иран, за погребението на иранския генерал Касем Солеймани, убит при въздушен удар в Багдад. Кадри от столицата показват, че скърбящи преминават покрай ковчега на майора, а наоколо се чуват скандирания „смърт за Америка“.
Част от присъстващите горяха американски и израелски знамена, изпълвайки въздуха с облаци дим. Според държавната телевизия в страната присъстват „милиони“ хора, въпреки че цифрата не е потвърдена.
Погребението уважи и иракския военен командир Абу Махди ал Мухандис и други жертви на въздушния удар на САЩ на международното летище в Багдад миналата седмица. Държавната телевизия заяви, че милиони хора присъстват. Молитвите бяха водени от върховния лидер на Иран Аятолах Али Хаменей, който в един етап беше видян да плаче. Той застана до наследника на Солеймани Есмаил Гаани, заедно с иранския президент Хасан Рухани и други висши лидери в Ислямска република. По-рано днес дъщерята на Солеймани Зейнаб коментира, че САЩ са изправени пред „тъмни дни“ заради убийството на баща ѝ и Ал-Мухандис. В обръщение към тълпата тя каза: „Луди Тръмп, не мисли, че всичко е свършено с мъченичеството на баща ми.“
Снощи президентът Доналд Тръмп предупреди, че САЩ ще отвърнат на удара, ако Иран поиска отмъщение за убийството на Солеймани. В Туитър той написа, че може да действа по "непропорционален начин", ако Иран се е насочил срещу "някой човек или цел на САЩ". В края на туита той добави: „Не се изисква такова правно предизвестие, но все пак го давам!“
Касем Солеймани беше убит на летище в Багдад, Ирак, на 3 януари при нападение от страна на САЩ. Смъртта му предизвика остри реакции от страните в региона, като много от тях определиха действията на държавния глава на САЩ като терористични.