София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министър Хинков: Драмата с недостига на лекарства е силно преувеличена

"Инсулин в страната има достатъчно"

1 месецЗдраве 20 Антония Лазарова

Ние сме тук, за да представим добра новина. Липсите и драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков по време на пресконференция за инсулиновите лекарства. Участие взеха и зам.-министърът проф. Илко Гетов, както и представители на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) и Национална здравноосигурителна каса (НЗОК).

Проф. Илко Гетов обясни, че регулярно и системно се следят количествата лекарства. Всеки месец извършваме проверка на място по аптеки за това какво има и какво липсва. В абсолютна колаборация сме дали нуждите са задоволени. За нас и за един пациент да няма лекарство, това е недостиг. 

Инсулин в страната има достатъчно,  категоричен бе той. В момента има 21 хиляди опаковки в страната, стана ясно от думите му. "Това липса ли е? Осигурени са необходимите количества за средномесечно потребление на гражданите за 3 месеца", подчерта зам.-министърът. Гетов обясни още, че се удължава забраната за износ с още един месец.

За липсата на инсулин сигнализираха пациенти и пациентски организации, дни преди изтичането на забраната за износ. Тя бе издадена на 2 ноември миналата година от здравния министър. 

Според Гетов за февруари има само два сигнала от пациенти за липса на инсулинов медикамент.

Снимка: БГНЕС